İş Kazaları Yardım Yönetmeliği

EREĞLİ KÖMÜR HAVZASI AMELEBİRLİĞİ BİRİKTİRME VE YARDIMLAŞMA SANDIĞI ÜYELERİNİN İŞ KAZASI NEDENİYLE MALUL KALMALARI VE ÖLMELERİ HALİNDE KENDİLERİNE VEYA HAK SAHİPLERİNE YAPILACAK İŞ KAZALARI YARDIM YÖNETMELİĞİ

I.BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER YÖNETMELİĞİN DAYANAĞI:

MADDE 1- Bu Yönetmelik 30.5.1980 tarih ve 8/896 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Yönetmeliği 15nci maddesinin 2nci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
AMAÇ:
MADDE 2- İşkazalarının yardımının amacı, Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Üyelerinden İşkazası sonucu malul kalanların kendileri ile işkazası sonucu hemen veya daha sonra ölenlerin haksahiplerine bu yönetmelikte belirtilen yardımların yapılmasıdır.
TANIMLAR:
MADDE 3- Bu Yönetmelikte geçen :
Bakanlık :Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını,
Kurum :Türkiye Taşkömür Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı Müessese Müdürlükleri ile Türkiye Elektrik Kurumu Çatalağzı İşletme Müdürlüğünü,
S.S.K. : Sosyal Sigortalar Kurumunu,
Sandık : Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığını,
Sendika : Zonguldak Genel Maden İşçileri Sendikası ve Tes-İş Sendikasını,
Müteşebbüs Kurul : 21nci Maddeye göre kurulmuş olan Kurulu,
İşçi : Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Üyelerini,
Malul : 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu Hükümlerine göre geçirdiği işkazası sebebiyle sürekli iş göremezlik geliri veya aylığına hak kazananları,
Hak sahibi : Kurumlarınca bir işkazası sonucu öldüğü belgelenen Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı üyelerinin bu yönetmelik hükümlerine göre yardıma hak kazanan aile bireylerini,
ifade eder.
YARARLANMA:
MADDE 4- İşkazası yardımından 7 Mart 1983 (Dahil) tarihinde veya bu tarihten sonra geçirdiği işkazası sonucu malul kalanlar ile ölenlerin haksahipleri bu Yönetmelik hükümlerine göre yararlanır.

II NCİ BÖLÜM GELİRLER GELİRLERİN İŞLETİLMESİ:

MADDE 5-(Bakanlık Makamının 27.2.1995 tarih ve B.13.0.SGK.0.10.00.04.2498 sayılı onayı ile değişik) Sandık İşkazası Yardım Gelirlerini;
a) Faiz haddi yürürlükteki hükümlere göre en yüksek düzeyde olmak üzere Milli Bankalara yatırılmak.
b) Devletin veya Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresinin çıkardığı gelir ortaklığı ve hisse senetlerine yatırılmak,
suretiyle işletir.
YARDIM GELİRLERİ:
MADDE 6- İşkazası Yardım Gelirleri :
a) İşkazası Yardım Gelirlerinin işletilmesinden doğan gelirlerden,
b) b) 7 Mart 1983 ve 11 Nisan 1983 tarihli grizu olayları dolayısıyla yapılan bağışlardan,
c) Sandık Yönetmeliğinin 17.maddesine göre her yıl Sandık Bütçesinden işkazası yardımı için konulabilecek ödenekten,
d) Devlet, Kamu, Özel Kuruluşlar ve kişiler tarafından bu maçla yapılacak yardım ve bağışlardan,
oluşur.

III ÜNCÜ BÖLÜM SAĞLANAN YARDIMLAR VE YARARLANMA ŞARTLARI

SAĞLANAN YARDIMLAR:
MADDE 7- İşkazası sonucu Malul kalanların kendilerine, ölenlerin haksahiplerine yapılan yardımlar şunlardır:
a) Malul üyeye aylık bağlanması,
b) Malul üyeye toptan ödeme yapılması,
c) Ölen Üyenin haksahiplerine aylık bağlanması,
d) Üyenin çocuklarına öğrenim yardımı yapılması.
MALULLUK AYLIĞININ BAĞLANAMASI VE TOPTAN ÖDEME YAPILMASI ŞARTLARI:
MADDE 8- Malulluk aylığından yararlanmak için;
a) İşkazası sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 50?sinin kaybedilmiş olduğunun SSK?ca tespit edilmiş ve bu sebeple hizmet akdinin Kurumunca feshedilmiş olması,
b) Malulluk toptan ödemesinden yararlanmak için işkazası sonucu meslekte kazanma gücünün % 25-49.99 (Dahil) arasında kaybedilmiş olduğunun SSK?ca tespit edilmiş ve bu sebeple hizmet akdinin Kurumunca feshedilmiş olması,
şarttır.
ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANMA ŞARTLARI:
MADDE 9- İşkazası sonucu ölen üyenin,
a) Üye bekar iken ölmüş ise anne ve babasına,
b) Üye evli iken ölmüş ise, eş ve çocuklarına,
ölüm aylığı bağlanır.
Ölüm aylığından yukarıda belirtilen aile bireyleri dışında kimse hak iddia edemez.
MALULLUK AYLIĞININ HESAPLANMASI:
MADDE 10-
a) Sürekli tam işgöremezlik (%100) halinde bu Yönetmeliğin 16ncı maddesine göre tespit edilen rakamın, her yıl belirlenen katsayı ile çarpımının % 70?i üyeye, malulluk aylığı olarak bağlanır.
b) Sürekli kısmi iş göremezlik halinde bağlanacak malulluk aylığı tam işgöremezlik gibi hesaplanarak, bunun işgöremezlik yüzde oranına isabet eden miktarıdır.
MALULLUK TOPTAN ÖDEMESİNİN HESAPLANMASI :
MADDE 11-(Bakanlık Makamının 9.9.1989 tarih ve 300-1014-7758 sayılı Onayı ile değişik) İşkazası sonucu meslekte kazanma gücünü, % 25-49.99 (dahil) oranında kaybetmiş olduğu tespit olunan üyelere bu işkazasına bağlı olarak Kurumlarınca hizmet akdinin sona erdirildiği tarihteki gösterge ve katsayı üzerinden 10 uncu madde uyarınca hesap edilen sürekli ve tam işgöremezlik (%100 malullük) aylığının 10 kat malullük toptan ödemesi olarak ödenir.
ÖLÜM AYLIĞININ HESAPLANMASI:
MADDE 12- 10 uncu madde uyarınca hesap edilen sürekli ve tam işgöremezlik (%100) malullük aylığının %70?i, ölüm aylığı olarak tahsis edilir.
Bu aylığın haksahiplerine dağılımı:
Ölen Üyenin :
a) 1- Dul eşi için aylığın % 50? si,
2- Çocukları için aylığın % 50?sinin hak kazanan çocuk sayısına eşit olarak bölümü üzerinden
b) Aylığa hak kazanan çocuğun bulunmaması halinde dul eş için aylığın % 75?i üzerinden,
c) Bekar olması halinde ana ve babaya aylığın %100 eşit oranlarda, ana veya babadan birinin hayatta olması halinde ise aylığın %75?i üzerinden,
ödeme yapılır.
MALULLÜK VE ÖLÜM AYLIĞINDAN YARARLANMA SÜRESİ:
MADDE 13- 11 nci ve 12 nci madde uyarınca bağlanacak malullük ve ölüm aylığından yararlanma süresi,
a) (Bakanlık Makamının 9.9.1989 tarih ve 300-1014-7758 sayılı onayı ile değişik)Malul üye, dul eş, ana ve baba için aylığın bağlandığından itibaren 10 yıldır.
Ancak bu süre, İşkazası Yardım Bütçesinin mali durumuna göre Yönetim Kurulu Karar ve Bakanlık Onay ile uzatılabilir.
b) Ölüm aylığı alan erkek çocuk için 18 yaşı dolduracağı tarihi, kız çocuk için evlenme tarihini takip eden aybaşına kadar devam eder.
c) Ölen üyenin dul eşinin veya kızının evlenmesi veya Sosyal Güvenlik Kuruluşlarıba tabi bir işte çalışması halinde bağlanan aylık evlenme veya işe başlama tarihini takip eden aybaşından itibaren kesilir. Evlenme ve işte çalışma durumunun ortadan kalkması halinde kesilen aylık Yönetmelik hükümleri dikkate alınarak yeniden bağlanır
d) Erkek çocuğun orta öğretime devam etmesi halinde 20 yaşını dolduracağı tarihi, Yükseköğrenime devam etmesi halinde 25 yaşını dolduracağı tarihi takip eden aybaşına kadar ölüm aylığı ödemesine devam edilir.
ÜYENİN ÇOCUKLARINA ÖĞRENİM YARDIMI YAPILMASI ŞARTLARI:
MADDE 14- İşkazası sonucu malullük aylığına hak kazanan üyeler ile ölen üyelerin ilk, orta ve yükseköğrenimde bulunan çocuklarına, bu durumu belgelemeleri şartı ile öğrenim yardımı yapılır.
ÖĞRENİM YARDIMININ HESAPLANMASI VE ÖDEME ŞEKLİ :
MADDE 15- Öğrenim Yardımı :
a) (Bakanlık Makamının 9.9.1989 tarih ve 300-1014-7758 sayılı onayı ile değişik) Miktarı : İlk, orta ve Yüksek Öğrenim gören çocuklar için bu yönetmeliğin 16 ncı maddesine göre tespit edilecek rakamların katsayı ile çarpım sonucu bulunacak miktardır.
b) Ödeme Şekli:
1- Bu yardım her yılın öğrenim dönemi başından itibaren bir öğrenim dönemi için tam olarak ödenir. Dönem içinde işkazası sonucu ölen üyelerin öğrenim gören çocuklarına da aynı miktarda ödeme yapılır.
2- Öğrenim Yardımı: İlköğrenim, Ortaöğrenim ve Yükseköğrenim için öğrenim süresince yapılır.
YARDIMLARA AİT GÖSTERGE RAKAMLARI VE KATSAYININ TESPİTİ:
MADDE 16-(Bakanlık Makamının 13.11.1997 tarih ve 7957 sayılı onayı ile 1.1.1998 tarihinden itibaren yürürlüğü ile değişik) İşkazası Yardım gelirleri dikkate alınarak ödenecek aylık ve öğrenim yardımlarının hesaplanmasına esas olacak gösterge rakamları ile katsayı, Sandık Yönetim Kurulunca her yıl işkazaları yardım bütçesi ile tespit edilir ve Bakanlık Onay?ı ile yürürlüğe girer.
AYLIK VE YARDIMLARIN BAŞLANGIÇ TARİHİ :
MADDE 17-a) İşkazası Malullük aylığının başlangıç tarihi,üyenin işkazası sonucu meslekte kazanma gücünü, % 50- % 100 arasında kaybetmiş olduğunun tespit tarihini takip eden aybaşıdır.
Üyenin, Kurumunca hizmet akdi maluliyet tespit tarihinden sonra feshedilmiş ise, işkazası malullük aylığının başlangıç tarihi, hizmet akdinin fesih tarihi, takip eden aybaşıdır.
b) İşkazası ölüm aylığının başlangıç tarihi,üyenin işkazası sonucu öldüğü tarihi takip eden aybaşıdır.
c) Öğrenim Yardımının başlangıç tarihi ise, işkazasının meydana geldiği tarihi içeren öğrenim dönemidir.
d) (Bakanlık Makamının 9.9.1989 tarih ve 300-1014-7758 sayılı onayı ile değişik) Ölen üyenin ölen dul eş veya kızının evlenmesi veya Sosyal Güvenlik Kuruluşlarına tabi bir işte çalışması sebebiyle aylığı, evlenme veya işte çalışma durumunun ortadan kalktığı tarihi takip eden ayın başından itibaren yeniden bağlanır.
AYLIKLARIN ÖDENMESİ :
MADDE 18- Bu Yönetmelik gereğince bağlanacak aylıklar OCAK, MAYIS; EYLÜL aylarında hakedişten itibaren ödenir.

IV NCÜ BÖLÜM DENETİM

İŞKAZASI YARDIMININ DENETİMİ :
MADDE 19- İşkazası Yardımının Gelir Gider Hesapları, Sandıkta ayrı bir muhasebe planına göre yürütülür ve OCAK-TEMMUZ aylarında olmak üzere 6?şar aylık dönemler halinde yılda iki defa Sandık Denetleme Kurulunca denetlenir.
Sandık Denetleme Kurulu Denetim Raporunun bir örneği Bakanlığa, bir örneği de Sandık Yönetim Kuruluna sunulmak üzere Sandık Başkanlığına gönderilir.
Denetleme Kuruluna bu işlerden dolayı hakkı huzur ödenmez.
İŞKAZASI YARDIMININ AKTÜERYAL OLARAK İNCELENMESİ:
MADDE 20- Sandık Başkanlığınca, işkazası yardımının gelir ve giderleri ile yardımın geleceğinin belirlenmesi amacıyla dört yıl geçmemek şartıyla aktüeryal olarak incelemesini Sandık Başkanlığından talep edilir.
MÜTEŞEBBÜS KURUL VE GÖREVLERİ :
MADDE 21-a) Müteşebbüs Kurul: Zonguldak Valisi veya görevlendireceği Vali Yardımcısı Başkanlığında, Türkiye Taşkömür Kurumu Genel Müdür veya Yardımcısı, Sosyal Sigortalar Kurumu Zonguldak Bölge Müdürü, Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanı, Zonguldak Genel Maden İşçileri Sendikası Başkan ve TES-İş Enerji İşçileri Sendikası Başkanından meydana gelir.
b) Kurul?un Görevleri :
1) İşkazası Yardımlarının bu Yönetmelikteki uygulama şeklini karara bağlar. İşkazası yardım gelirlerinin artırılması ve çalışmalarının devamlılığın sağlayıcı görüşleri belirleyerek Sandık Yönetim Kuruluna tavsiyelerde bulunabilir.
2) Kurul Başkanı, lüzum gördüğü hallerde, İşkazası Yardım Yönetmeliği hükümlerine göre yapılan çalışmalar hakkında Sandık Başkanlığından bilgi isteyebilir.
3) Kurul toplantıları için hakkı huzur ödenmez.

V NCİ BÖLÜM YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI:

MADDE 22- Bu Yönetmelikte yapılacak değişiklikler hakkında Sandık Yönetmeliğinin 7/b maddesi uygulanır.
YARDIM ÖDEME KARARLARI:
MADDE 23- Bu Yönetmelik hükümlerine yapılan yardımların ilk ödemeleri, Sandık Yürütme Kurulu Kararı ile yapılır. Müteakip ödemeler ise Sandık Başkanlığınca yapılır.
ZAMAN AŞIMI :
MADDE 24- 6 Mart 1983 tarihinden sonra meydana gelen işkazaları tarihinden itibaren 5 yıl içinde Kurumlarınca işkazası ihbar yapılmayan veya yazılı talebi olmayan malul üyelerin kendilerine, ölen üyelerin haksahiplerine bu yönetmelik gereğince yardım yapılmaz.
YÜRÜRLÜKTEN KALDIRMA :
MADDE 25- Bu Yönetmelik ile 2.12.1983 tarih ve 18239 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı üyelerinin Malulüyet ve ölümle sonuçlanan işkazaları sebebiyle kendilerine veya haksahiplerine yapılacak yardım yönetmeliği ek ve değişiklikleri ile yürürlükten kaldırılmıştır.
GEÇİCİ MADDE 1-Yürürlükten kaldırılan Yönetmelik hükümlerine göre yardım alanların, bu Yönetmelikte getirilen hak ve menfaatleri aynen devam eder.
GEÇİCİ MADDE 2- Bu Yönetmeliğin 10/a maddesinin uygulanmasına esas olacak gösterge rakamları: 1983 yılı için 250, 1984-1985-1986 yılları için 275, 1987 ve 1988 yılları için 550 dir.
Bu Yönetmeliğin 15/a maddesinin uygulanmasında öğrenim yardımı miktarı için esas alınacak gösterge rakamları: İlköğrenim gören çocuklar için 500, Orta öğrenim gören çocuklar için 1000, Yükseköğrenim gören çocuklar için 1500?dür.
KURUMLARIN YÜKÜMLÜLÜĞÜ:
EK MADDE 1-(Bakanlık Makamının 9.9.1989 tarih ve 300-1014-7758 sayılı onayı ile değişik) İşkazası ihbarlarının işkazasının meydana geldiği tarihi takip eden bir ay içinde Sandığa bildirilmesinde Kurumlar yükümlüdür.
YÜRÜRLÜK :
MADDE 26- Bu Yönetmelik, 1 Ocak 1988 tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
YÜRÜTME :
MADDE 27- Bu Yönetmelik hükümlerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yürütür.

Bu Yönetmelik 27 madde ve 6 sayfadan ibarettir.

Web sitemizde sunulan ve açıkça talep etmiş olduğunuz hizmetler için kesinlikle gerekli, birinci taraf oturum çerezleri ve kalıcı çerezler kullanılmaktadır.   Daha fazla bilgi için linke tıklayarak Çerez Aydınlatma Metnine ulaşabilirsiniz.